B2-riboflavin

Riboflavin hjälper kroppen att bryta ner gifter.

Det behövs Riboflavin vid förbränningen av fett, kolhydrater och protein. Används även när cellerna producerar energi, och samverkar tillsammans med flera andra näringsämnen och deras funktioner för kroppen. B2-riboflavin är betydelsefullt för hud, hår samt naglar och används i levern för att bryta ner olika gifter.

Det är sällsynt med brist enbart av Riboflavin. I samverkan med annan vitaminbrist märks skillnader på slemhinnor och på hyn, smärtor i tungan, sprickor i mungipan, irriterade ögon samt muskelsvaghet och apati.

Vitaminet existerar huvudsakligen i proteinrik kost såsom kött, fisk, ägg och lever men förekommer också i jäst, vetegroddar, sötmandel, nötter och frön, spannmål samt diverse mjölkprodukter.

Riboflavin är väldigt ljus- och värmekänsligt. Upptaget minskas av alkohol, koppar, zink och järn.

Det finns inga kända biverkningar vid eventuell överdosering av B2-riboflavin.